Hőszigetelés kivitelezés menete

A hőszigetelés kivitelezésének menete anyagtól függetlenül majdnem ugyanúgy működik, csak a hőszigetelő anyagok mások. Ezért ha grafitos, eps vagy kőzetgyapottal szeretne hőszigetelni, úgy az alábbi menetet vegye alapul.

 A falak előkészítése:

A hőszigetelő rendszerek kiépítése előtt a falakat mindenképp elő kell készíteni, akár új, akár régi falfelületről van szó. A felületet portalanítani kell, a málló, repedezett, kopogó vakolatot el kell távolítani. Jó minőségű vakolatra fel lehet ragasztani a hőszigetelő lapokat.

Ha az épületen nyílászáró cserét is tervez, akkor ajánljuk, hogy elsőnek a nyílászárókat cserélje le. Ebben mi is tudunk segíteni, mivel országos szinten több partnerünk is van. Ha nálunk leadja az igényét, mi bekérjük az árajánlatot, majd azt érintetlenül továbbítjuk önnek.

Fontos, hogy minden ablakot jól fóliázzunk be, mert nem szeretnénk, hogy koszosak legyenek. Minden munkafolyamatunk végén tartunk egy takarítást a munkaterületen, hogy önnek ezzel ne legyen gondja.

Kezdőprofil alkalmazása:

Általában szoktunk használni kezdőprofilt, mivel szebb és biztonságosabb lesz a homlokzat. Mivel súlya van egy szigetelő rétegnek, így a ragasztás mentén akár el is válhat a fal és a hőszigetelés egymástól. Ez ellen dűbelezéssel és kezdőprofillal védekezünk. A kezdőprofil biztosítja, hogy egyenes lesz a lábazat és nem csúszik meg a dűbelezés előtt a szigetelés.

Szigetelő lapok felragasztása:

eps

A felület portalanítása utána a szigetelőlapok felragasztása történik, mellyel a rendszer első darabját állítjuk össze. A szigetelőlapok és a falazat 40-50 %-ban érintkeznek a ragasztóval, melyet úgy alakítunk ki, hogy a lapokat körbekenjük, majd 4-5 pontban is bekenünk. A felragasztás úgy történik, hogy elsőnek a sarkokat úgy alakítjuk ki, hogy kötésben legyenek a szigetelőlapok egymással. Ezek után végigrakunk egy sort, majd a következőt már rá kötésben rakjuk. A hőszigetelés felragasztásánál fontos és kötelező megjegyezni, hogy hézagmentes legyen. Ha már hézag van a szigetelőlapok között, akkor ott hőhíd alakul ki. A hézagokat sohasem szabad kikenni ragasztóval, mivel ennek az anyagnak nagyobb a hővezetése, mint az aktuális hőszigetelő lapnak. A lábazatot mindig a kezdőprofil alól indítjuk, majd onnan lefele megyünk. Ennek az anyaga általában XPS lap, melynek jobb a mechanikai ellenállása és a víztaszító képessége. A szigetelőlapokat felragasztás után egybecsiszoljuk!

Árajánlatadás 24 órán belül (ingyenes)

(Budapest esetén kérem kerületet is írjon!)

Rögzítés és élvédőzés:

A rögzítést dűbelekkel szoktuk megoldani, melyből már sok félét gyártottak és találtak ki a gyárak, de mégsem lehet sokat róluk hallani. A dűbelek szegezése lehet műanyag, vagy acélszeges, értelemszerűen igénybevételtől függ, hogy melyiket válasszuk. Egy általános családi házon megfelel a műanyag, még akkor is, ha kisebb kőburkolás lesz rajta. De ha már nagyobb felületen gondoljuk a falak burkolását és súlyos anyaggal, akkor már érdemesebb acélszeges dűbelbe fektetni. A tárcsák kialakítása is sokat változott az évek alatt, mivel senki nem gondolt eddig még bele, de a sok dűbel, akár apró hőhidakat is előidézhet. Mára már olyan tárcsákkal dűbelezünk, amelyeknek a kialakítása hőhidak kialakulása ellen véd. Dűbelezés alkalmazása 4 m felett és használt vakolat alkalmazásánál kötelező. Cégünk minden esetben dűbelez, mivel csak a dűbel árával növekedik a kivitelezés költsége, amely m2-ként olyan 100 Ft. Az élvédőzést is mindig alkalmazzuk, főleg az olyan sarkokon, amely többet van használva. Gondolom már találkozott letört élekkel, itt pont ezt próbáljuk megakadályozni.

Háló beágyazása:

A háló kialakítása általában sima üvegszövet és 145 gramm/m2. De vannak speciális esetek, amikor erősebb hálót alkalmazunk. Ha a falra a későbbiekben kőburkolatot, vagy egyéb nehezebb réteget tervez, kérjük tájékoztasson minket!

A háló felvitele úgy történik, hogy a falfelületre felvisszük a ragasztót, majd ebbe felül függőleges irányba beágyazzuk a ragasztót. A hálókat átfedjük, ilyenkor kb cm fedés szükségeltetik. (ezért számolunk 1,1 m2 hálót egy m2 falfelületre)

Alapozás:

A falfület ismételt egybecsiszolása és tisztázása után történik meg a színezőanyag alapozása melynek a száradási ideje 24 óra.

Vakolat felhordása:

A vakolat anyagszükséglete kb. 2.5 kg/m2. Létezik zsákos és vödrös kivitel, melynél a zsákos általában olcsóbb. A vakolat árát továbbá befolyásolja maga a szín a struktúra. A vödrös színeknél kisebb a valószínűsége a színhibának, ha magának szerzi be az anyagot, ajánljuk, hogy nézze meg a gyártás időpontját és törekedjen arra, hogy egy időpontban gyártsák le az összes vakolatot, mivel így nagyon valószínű, hogy tényleg egyszínű lesz az épület. Továbbá nagyon fontos, hogy egy falfelületet egyszerre 1-2 ember húzzon le, mivel mindenki akarattól függetlenül másképpen húzza a struktúrát. Hőátadás csökkentése téglától és a hőszigetelés mértékétől függően. Minél kisebb a szám, annál nagyobb a hőszigetelés mértéke.